لباس هایی که آزادانه فروخته می شوند ولی پوشیدنشان جرم است

غالب مانتوهایی که برای بانوان طراحی شده‌است آستین کوتاه هستند! این مانتوها به راحتی به فروش می رسیدند اما اگر فردی همین مانتو را در خیابان بپوشد نیروی انتظامی با وی برخورد می کند!
"صراط" - سرویس فرهنگی/ بدون شک باید گفت یکی از اصلی ترین دلایل افزایش بدحجابی در کشور مربوط به نحوه طراحی و توزیع لباس است.

در واقع اگر نگاهی به بازارهای کلانشهر ها بزنیم به خوبی مشخص می شود که تهیه لباس های مناسب برای جوانان بسیار کم است. بخصوص در حوزه پوشش برای بانوان شاهد موج شدیدی از غرب گرایی هستیم.



نگارنده خود در بازدید از یکی از بازارهای جنوب تهران متوجه شد که غالب مانتوهایی که برای بانوان طراحی شده‌است آستین کوتاه هستند! و این در حالی بود که این مانتوها به راحتی به فروش می رسیدند اما اگر فردی همین مانتو را در خیابان بپوشد نیروی انتظامی با وی برخورد می کند!






در آیات و روایات اسلامی نیز به کرات دیده می شود که برخی از آسیب های اخلاقی از همین نحوه پوشش پدید می آید. در ذیل به برخی از روایات در خصوص نحوه پوشش و ارتباط آنها با رذیلت های اخلاقی نگاهی می کنیم؛

« هرگاه برهنه می‌شوید شیطان با چشم طمع به شما می‌نگرد، پس خود را بپوشانید."

"کفش راحتی و سبک بپوشید و همانند اهل کتاب نباشید، کفش خوب و لباس پاکیزه بپوشید"

"هرگاه امت من از پوشیدن کفش‌ها و نعلین‌های پاره پاره و وصله دار دریغ نکنند خدا بر آنان آسان گیرد"

"هلاکت زنان امت من در دو چیز است: طلا و لباس نازک / ای علی هر مردی از همسرش اطاعت کند خدا او را به رو در جهنم افکند. حضرت علی علیه السلام پرسید: این چه اطاعتی است؟ فرمود: در پوشیدن لباس نازک به وی اجازه دهد"

همان گرامی به علی علیه السلام فرمود: "ای برادر! به تو سفارشی می‌کنم آن را رعایت کن که شاید خدا سودی به تو برساند: لباس خشن و مناسب اندام بپوش تا غرور و تکبر تو را نگیرد"

همچنین فرمود: "از خصلت‌هایی که موجب هلاکت قوم لوط شد پوشیدن حریر(ابریشم) بود."

"شش چیز از اخلاق قوم لوط در این امت است: پوشیدن روپوش بلند از روی تکبر که بر زمین کشیده می‌شود، گشودن و باز گذاشتن دکمه‌های پیراهن و قبا و ...؛ نیز می‌فرماید: هر کس لباس فاخر بپوشد به تکبر گراید و متکبر در آتش دوزخ است."

"رسول خدا(ص) امتش را از دست کردن انگشتر طلا و پوشیدن انواع لباس زرباف و ابریشمی و ارغوانی نهی فرمود."

"کفش باریک و نوک دراز نپوشید، چرا که آن، کفش فرعون است و نخستین بار او آن را پوشید."

"رسول خدا(ص) مردان را از پوشیدن لباس زنان و زنان را از پوشیدن لباس مردان نهی می‌فرمود."

"رسول خدا(ص) از انگشت نما شدن در هر دو سو(افراط و تفریط) نهی فرموده است: نرمی و بلندی لباس یا تفریط در ضخامت، زبری و کوتاهی آن و نیز می‌فرماید: "لباسی که در زیبایی یا زشتی شهرت دارد نپوشید" و نیز می‌فرماید: "هر کس لباس شهرت بپوشد خدا از او رو گرداند تا وقتی که آن را کنار نهد" و همچنین می‌فرماید: "هر کس در دنیا لباس شهرت بپوشد خدا روز قیامت لباس ذلت بر او بپوشاند."



البته تاکنون تلاش هایی نیز برای ترویج مد و پوشش های اسلامی صورت پذیرفته است که هنوز ثمرات آن به بار ننشسته است.

ضمن آنکه برای ترویج این الگوهای پوشش چالش هایی نیز وجود دارد.در وهله اول باید گفت که بخشی از لباس هایی که در نمایشگاه های مد و لباس چند ساله اخیر بخصوص برای بانوان ارائه می شود اصلا‌ نمی توانند به عنوان یک لباس مناسب در اجتماع به حساب آیند.

مثلا لباس های سنتی زنان ایرانی که بسیار نیز حجیم هستند نمی توانند برای بانوان امروز ایرانی لباسی مناسب باشند. یعنی لباس ها و یا مدهایی که در این نمایشگاه ها ارائه می شود باید بر اساس واقعیت های جامعه امروز ما باشد.

امروزه بسیاری از زنان ایرانی شاغل هستند و مطمئنا اصلانمی توانند از چنین لباس هایی استفاده کنند.

دومین نکته نیز آن است که برای ارائه و ترویج یک مد و لباس در جامعه باید یک سیر منظم و طولانی را برنامه ریزی کرد که از واقعیت های امروز جامعه آغازمی شود و به تدریج به سمت ایده آلها حرکت می کند.

مطمئنا اگر در نمایشگاه های مد و لباس در همان وهله اول سعی داشته باشیم تا نمونه های ایده آلی خود را در معرض نمایش قرار دهیم با استقبال چندانی روبه رو نخواهیم شد و حتی ممکن است شکست بخوریم.

زهرا خسروی